Aannemer, de leukste baan!Aannemer, de leukste baan!


Over ons

Aannemer, de leukste baan!

Hallo, ik ben een aannemer genaamd Jan en hier is een korte inleiding over mijn beroep. Mijn beroep is aannemer en Ik zal je uitleggen waarom het zo'n leuk beroep is. Je maakt soms de gekste dingen mee. Als je een beetje leuk groepje bouwvakkers mag aansturen, is het altijd pret op de bouw. Als kind wilde ik zelfs altijd al de richting van de bouw op en ik ben nu een trotse aannemer. Op mijn blog kan je van alles verwachten over de leukste klussen die ik momenteel heb en nog veel meer. Ik hoop dat je het leuk gaat vinden en nog veel leesplezier!

Archief

Recente artikelen

Pompputten bestellen: wat, waarom & waarvoor?
22 september 2021

Pompputten zijn speciale soorten putten, die veel

Zo herken je een verstopt riool
10 maart 2021

Ben je bang dat het riool bij jou verstopt is? Dit

Dakdekker
13 mei 2019

De werkzaamheden van een dakdekker Van een huis is

Renovatie
13 mei 2019

Renovatie Wanneer een gebouw door verloop van tijd

Elektrotechniek, dat studeer je niet, dat ben je
19 november 2018

Of het een roeping is of een gewoon beroep, daarov

Ontijzering

Het verzorgen van vegetatie is een precies werkje. Naast de juiste voedingsbodem, is de kwaliteit van het water van zeer groot belang. Vaak heeft bronwater een behoorlijk hoog ijzergehalte. Wanneer dit het geval is, is een ontijzeringssysteem aanschaffen zeker het overwegen waard. Dit systeem verlaagt het ijzer, mangaan- en kalkgehalte, en dit gebeurt door middel van het uitwisselen van ionen. Een te hoog ijzergehalte kan je vegetatie beschadigen. Dit is al het geval wanneer de concentratie ijzer hoger is dan 5 mg/L. Zou je dit water gebruiken voor beregening, dan leidt dit zelfs tot bruine aanslag op de vruchten en planten. Leidingen raken bovendien gemakkelijk verstopt vanwege roest, en het ijzer kan gaan reageren met meststoffen, waardoor de bodem niet voedzaam meer is voor de planten. 

De werking van het ontijzeringssysteem 

Door middel van ontijzering kan het ijzergehalte flink gereduceerd worden. Echter, wanneer de concentratie ijzer boven de 150 µmol/l is, wordt het lastig om deze terug te brengen naar de gewenste waarde van 2 á 3 µmol/l. Het ontijzeringssysteem werkt als volgt: in bronwater vind je het Fe2+ element dat oxideert zodra het in contact komt met lucht. Hierdoor ontstaat Fe3+ en uiteindelijk ijzerhydroxide, de ijzerhydroxide slaat vervolgens uit. Kalksteen is geschikt voor filtermateriaal, en zelfs normaal grind kan gebruikt worden, mits de pH waarde van het water hoog genoeg is. Bij een ontijzeringssysteem kan er gekozen worden voor een open beluchting of voor een gesloten systeem, waarbij al dan niet chemicaliën worden toegevoegd. Hoe hoger het zuurstofgehalte in het water, hoe beter de reactie verloopt. 

Gebruik en onderhoud 

Een ontijzeringsinstallatie vereist maar weinig onderhoud. Over het algemeen wordt aanbevolen om eens in de twee jaar een monteur van bijvoorbeeld Van der Haar Waterprojecten te laten komen voor de benodigde service. Tijdens deze service worden de tanks gespoeld en het systeem wordt grondig gecontroleerd. Wanneer nodig, wordt het een en ander opnieuw afgesteld. Aangezien het hars in de tanks bestand is tegen zuur, kan dit middel gebruikt worden om al het vuil te verwijderen. Na het onderhoud is het systeem dus weer zo goed als nieuw. Mits je het systeem op een juiste manier gebruikt, kan het filtermateriaal wel 20 jaar mee gaan. Gebruik de installatie dus zoals voorgeschreven en overschreid niet de berekende doorstroming. Zorg er daarnaast voor dat het gehalte aan opgeloste stoffen altijd onder de 50 mg/l blijft. Bovendien is het belangrijk de hardheid van het grondwater te weten. Bij een gehalte van 5 Dh of hoger zal ontijzering over het algemeen nodig zijn. Aangezien elke ontijzering gebruik maakt van regeneratiezout, is het raadzaam om zouttabletten te gebruiken.